Μία φιλόδοξη και ουσιαστική δράση για το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών με αυτισμό στο Ρέθυμνο έλαβε και τέλος και την Δευτέρα το απόγευμα στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης της δράσης «Χτίζοντας Γέφυρες Συνεργασίας».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Παρών ήταν ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Λάτση, Γιάννης Μόσχος, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό για τις υποστηριζόμενες δομές: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν έξι κοινωφελείς οργανισμοί. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως μια προσπάθεια στο τέλος των χρόνων της κρίσης, σαν μια απάντηση στην ανάγκη που είχαν μικρές και μεσαίες οργανώσεις για χρηματοδότηση. Σκοπός είναι να παρέχουμε μια είδους οικονομική βοήθεια σε αυτές τις οργανώσεις, οι οποίες παρατηρήσαμε ότι είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνικής δομής στις τοπικές κοινωνίες εκτός των Αθηνών και παράλληλα να δώσουμε την δυνατότητα σε αυτές τις οργανώσεις να συμμετέχουν σε κάποια εργαστήρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων για βελτίωση στην οργάνωση των δομών τους.
Βρισκόμαστε στο Ρέθυμνο με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε την δουλειά του εν λόγω φορέα προκειμένου να μπορέσουμε να του δώσουμε δυνατότητες για εργασιακή ένταξη.
Το πρόγραμμα αυτό διαρθρώνεται σε τρεις βασικές θεματικές. Το κομμάτι της αναπηρίας, της τρίτης ηλικίας και της υποστήριξης δράσεων για το παιδί. Έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που έχει ένα ολιστικό μοντέλο των θεματικών των οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα και είτε να τους παρέχουμε μια οικονομική ενίσχυση για το σημαντικό έργο που κάνουν ανεξάρτητα από μας και παράλληλα να τους δώσουμε την δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάποια εργαστήρια για διαχείριση διάφορων θεμάτων που μπορεί να έχουν να κάνουν με το οργανωτικό τους κομμάτι, είτε στην διαχείριση εθελοντών, είτε στην διαχείριση της επικοινωνίας, είτε στην προώθηση μέσω των διάφορων δικτύων που μπορεί να διαθέτουμε εμείς».
Μιλώντας για τα οφέλη του προγράμματος, η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου Ειρήνη Κλάδου, τόνισε: «Η αρχή του προγράμματος έγινε τον Οκτώβριο 2018, τώρα πια κλείνει το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης». Η προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης του συλλόγου μας είχε τίτλο» Χτίζοντας Γέφυρες Συνεργασίας» και δημιουργώντας ουσιαστικά ένα φιλικό προφίλ προς την επαγγελματική ένταξη των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, κάτι που είναι πολύ στα σκαριά στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
Εμείς μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που μας υποστήριξε ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, ενταχθήκαμε πολύ δυναμικά κάνοντας δύο κύκλους σεμιναρίων. Πρώτος κύκλος ήταν με την μορφή ενός μεγάλου συνεδρίου στις 2 Απριλίου 2019 που ήταν ημέρα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αυτισμό, όπου προσκεκλημένοι ήταν φορείς που έχουν προσλάβει άτομα με αναπηρίες, όπως το «Μύρτιλο» είναι ένας πολυχώρος στην Αθήνα και είχαμε μιλήσει για τις επαγγελματικές δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία.
Ο δεύτερος κύκλος έγινε ένα μήνα μετά, όπου εκεί φιλοξενήσαμε μια μεγάλη από Παίδων, που ασχολούνται με εφήβους και ενήλικες ΑμεΑ. Στον πρώτο κύκλο εκπαιδεύσαμε και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε επιχειρηματίες που θέλαμε να νιώσουν ασφάλεια για το ότι μπορούν να προσλάβουν στην επιχείρησή τους. Στον δεύτερο κύκλο προσπαθήσαμε να ενδυναμώσουμε και τους γονείς, αλλά και τους ανθρώπους που είχαν επιχειρήσεις και που πραγματικά μας προσέγγισαν, ώστε να τους κάνουμε να νιώσουν δυνατοί».
Στόχος η δημιουργία των συνθηκών εργασίας για άτομα με αναπηρίες
Ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία των συνθηκών, ώστε άτομα με αναπηρίες να μπορέσουν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Κλάδου, ήδη γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με γνωστό ΙΕΚ.
«Στην πράξη όλο αυτό το πρόγραμμα μας ώθησε στο να προσπαθούμε τώρα να φτιάξουμε ένα κέντρο δια βίου μάθησης σε συνεργασία με ένα γνωστό ιδιωτικό ΙΕΚ του Ρεθύμνου, Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κύκλο πιστοποίησης και εκπαίδευσης ενήλικων ατόμων με αναπηρία μέσης και υψηλής λειτουργικότητας που θα μπορούσαν ως στόχο να έχουμε όχι μόνο να πάρουν μία πιστοποίηση πάνω στο χώρο κυρίως της εστίασης και του επισιτισμού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εργαστούν σε ένα φιλικό περιβάλλον με υποστήριξη από ειδικευμένους επαγγελματίες για να εργαστούν στον τουρισμό. Επίσης στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οργανώσαμε και το κοινωνικό στέκι ΑμεΑ που και σε αυτό κάναμε πολλές δράσεις προεπαγγελματικών δεξιοτήτων για τα ΑμεΑ. Είχαμε μία ομάδα 15 εφήβων και ενηλίκων, δουλέψαμε σε συνεργασία με φορείς. Επίσης επισκεφθήκαμε και δουλέψαμε σε εργαστήρια προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε και τους επιχειρηματίες αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το ότι μπορούν να ενδυναμωθούν για να νιώσουν έτοιμα και να μπορέσουν κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε ένα κομμάτι έστω ημιπροστατευόμενο επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και αυτονόμησης και ποιότητα ζωής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» ενδυναμωθήκαμε ως φορέας, δεδομένου ότι παρακολουθήσαμε σεμινάρια στην Αθήνα όπου στην ουσία υποστηρίζουν τους φορείς για να μπορέσουν να ασχοληθούν με το κομμάτι των εθελοντών, με τους υπαλλήλους, με την οικονομική διαχείριση, με την βιωσιμότητα.
Επίσης, έχουμε φτιάξει 15 επαγγελματικά προφίλ ενηλίκων ΑμεΑ ώστε να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην επόμενη φάση που για μας είναι ένας επόμενος στόχος στο δικό μας φορέα».
Είναι όμως έτοιμη η ελληνική κοινωνία να απορροφήσει ανθρώπους με αναπηρίες στην αγορά εργασίας;
Η κα Κλάδου είναι αισιόδοξη: «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη μόνο για επαναστάσεις…. Υπάρχει νομοθεσία που μπορεί να απορροφήσει κάποιος στην επιχείρησή του ΑμεΑ, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο για κάποιες μορφές αναπηρίας. Δηλαδή, όπου υπάρχει μια αναπηρία που έχει σχέση με νευρολοβιολογικές διαταραχές όπως ο αυτισμός ή η νοητική υστέρηση, είναι πολύ δύσκολο, ενώ όταν υπάρχει μια βιολογική αναπηρία είναι πιο εύκολο να προσληφθεί ένα άτομο και να μπορεί να συνεργαστεί σε ένα περιβάλλον. Όμως, επειδή οι έλληνες πάντα λειτουργούν κάνοντας μια μικρή ή μεγάλη επανάσταση τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες και επιτυχημένες προσπάθειες από φορείς που έχουν φτιάξει διάφορες δομές, είτε καφέ, είτε κέτερινγκ, είτε εργαστήρια ημιπροστατευόμενης επαγγελματικές δραστηριότητας με άτομα με αναπηρίες. Και εκεί θέλουμε να επενδύσουμε διότι τα παιδιά μπορούν και είναι ικανά πολλά παιδιά να δουλέψουν σε ένα κομμάτι έστω με μια μικρή ενίσχυση και βοήθεια. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει.
Άλλωστε σε αυτό το κομμάτι εργάζονται κοινωνικές επιχειρήσεις και αυτό το κομμάτι αποτελεί και για μας έναν μελλοντικό στόχο, ώστε να φτιάξουμε μία κοινωνική επιχείρηση ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία».